VI utfører både ordinær tannbehandling og mer avansert behandling. Våre tannleger/tannpleiere fokuserer på smertefri behandling, og setter av god tid til å lytte til deg og dine behov. Du vil bli godt informert om ulike behandlingsalternativer og priser.

 
Tannpleie
Fylling
Rotfylling
Krone
Bro
Tanntrekking
Visdomstenner
Protese
Periodontitt

Visdomstenner

Visdomstennene er de siste som bryter frem, normalt ved 17-18 års alder eller noe senere. De andre tennene har da allerede tatt sin plass og dette kan gi problemer for frembruddet av visdomstennene som ligger helt bakerst. Visdomstennene bryter noen ganger bare delvis gjennom slimhinnen mens de andre ganger blir liggende i kjevebeinet helt dekket av slimhinnen og bein.

Det er de delvis gjennombrutte tennene som oftest gir problemer fordi munnhulebakteriene da kan trenge ned langs kronen på tannen. Det kan da oppstå ett eller flere problemer som f.eks. infeksjon omkring tannen, karies (tannråte) i visdomstannen eller nabotannen, rotbetennelse omkring nabotannen, og mer sjeldent utviklingen av cyste eller svulst. Pasienten vil da kunne oppleve symptomer som smerter. hevelse i området og gapebesvær eller også bare generell dårlig smak i munnen.

Visdomstenner bør ofte fjernes dersom

  • Det er vedvarende og tilbakevennende smerter/ murring som resultat av en betennelse rundt tannen

  • Tannen skader nabotannen

  • Det er dannet en cyste i anslutning til tannkronen

  • Det er hull i tannen

Visdomstenner er som andre tenner, og må ikke trekkes bare fordi de er visdomstenner. Det er vanligvis tenner som bryter delvis frem og skaper betennelse, som må fjernes. Det er mer ukomplisert å fjerne visdomstenner hos unge enn eldre pasienter.

I dag er det mange måter vi kan hjelpe deg slik at du får smertefri behandling og en relativt god opplevelse av tannlegebesøket.

Når visdomstannen er trukket

Det kan være normalt med litt nummenhet i tungen, leppene og kinn på den siden hvor visdomstannen er trukket. Du vil få utlevert bomullsputer som du skal legge der tanna er fjernet, og de skal være der i minst 15 minutt for å stoppe blødningen etter at tanna er trukket. Du skal vente i minimum to timer med å spise, drikke eller skylle for at såret skal gro best mulig.

Det er også en del andre ting man bør holde seg unna etter man har vært hos tannlegen og trukket en tann. Alt som øker blodstrømmingen gjennom kroppen, som for eksempel fysisk aktivitet eller badstue. Dette fordi det øker sjansen for blødninger der tannen er trukket. Hvis du vil sikre at helingsprosessen går som den skal, bør du også holde deg unna røyk ettersom nikotin forstyrrer helingsprosessen og øker risikoen for komplikasjoner.

I opp til 5% av tilfellene der man har trukket visdomstenner, kan man utvikle en betennelse der tannen sto. Dette er smertefullt og oppstår vanligvis i underkjeven. Årsaken er vanligvis at «skorpen» med blod der tannen er fjernet løsner, og da før såret har skikkelig tilhelt. I tillegg til smerter oppleves vanligvis vond lukt fra såret. Oppsøk tannlege om du har mistanke om komplikasjoner etter tanntrekking.